تحقیق درباره دانشمند ایرانی ابو جعفر محمد بن موسی الخوارزمی (کلاس نهم)
در گروه خود با جست و جو در اینترنت کتاب ها و منابع دیگر در مورد دانشمند ایرانی ابو جعفر محمد بن موسی خوارزمی تحقیق کنید و نتایج تحقیق خود را در کلاس ارایه دهید
ابوجعفر محمد بن موسي خوارزمي با كنيه ابوعبدالله از دانشمندان بزرگ مسلمان و ايراني در زمينه رياضي، جغرافي و نجوم ميباشد. درباره زندگي او در حد اشارههايي كه در نوشتههاي تاريخ نگاران و جغرافيدانان مسلمان در آثار خود آوردهاند، ميدانيم.
او يكي از بزرگترين دانشمندان زمان خود بوده است كه در خوارزم و بنا به قولي در سال 185 هجري قمري در منطقه خوارزم آسياي ميانه به دنيا آمد، او در ايام جواني در دربار مامون خليفه عباسي ميزيسته است و در قرن نهم براي تحصيل به هند اعزام شد و پس از بازگشت مسئول كتابخانه مامون بوده و در بيت الحكمه مشغول كار شد. بيت الحكمه يك بنياد علمي براي پژوهش و ترجمه نوشتههاي پيشينيان بود كه به دستور مامون ساخته شده بود.
در شهر بزرگ بغداد فرمانروايان مسلمان از دانش پژوهان خواستند به ترجمه كتابهاي علمي و فلسفي به زبان عربي بپردازند، سپس دانشمندان از آن ترجمهها به عنوان پايهاي براي پژوهشهاي خودشان بهره گرفتند.
دانش پژوهان در بيت الحكمه، آثار يونانيها، بابليها و فرهنگهاي ديگر را بررسي و ترجمه ميكردند. خوارزمي علم يوناني و هندي را با هم تلفيق كرد.
ستاره شناسان پس از از خوارزمي در كار رصد كردن ستارگان شيوه او را پيش گرفتند و زيج اول و دوم او كه به سند هند شهرت داشت ساليان دراز مورد استفاده اهل اين فن قرار گرفته است.
محمدبن موسي از پايه گذاران جبر بشمار ميرود و گفته ميشود كه لگاريتم را در حساب نيز او پايه گذاشت و چون در ترجمه به لاتين اسم خوارزمي الگاريتمي نوشته شده ميتوان گفت كلمه لگاريتم كه به معناي محاسبه است از نام اوست.
از جمله آثار مهم او خوارزمي كتابي است در جبر و حساب كه ترجمه لاتيني آن بوسيله يوهان هيسپاليس (1135-53) گراردوس كرموننسيس (1114-1187) و روبرت چستري (1145) انجام شده است. ترجمه اين كتاب را ميتوان آغاز علم جبر در اروپا دانست.
متن جبر و ترجمه انگليسي آن فردريديك روزن در لندن به چاپ رسيده است. (The Algebra of Mchammed Ben Musa editef and tranlaled ly Fredric Rosen. Lonodn, 1837 )
ترديدي نيست كه محمدبن موسي به عنوان يك دانشمند در علم جبر شهرت داشته است، همچنين بسياري از مولفان جبر پس از او مانند ابوكامل بن اسلم (925 ميلادي) اعتراف كرده است كه يكي از مراجع كمورد استفاده در كارهايشان كتاب خوارزمي بوده است و نيز عمربن ابراهيم خيام نيشابوري (متوفي 517 هجري) مطالب خود را بدون آنكه به ذكر ماخذ آن نيازي احساس كند از خارضمی عنوان كرده است